Costumbres, tradición, gastronomía, trabajos rurales, vida vaqueira, saber popular
Palabras clave, tags: panchón allerano, postres, caseros, Finlandia, Aller

 


La pancha y la mantega de casa

El panchón allerano
(XI)

Versión finesa:
por Veera Vanhanen
(profesora finlandesa
en intercambio con el
IES Benedicto Nieto.
Pola de Lena).

El panchón allerano
(suomenkielinen versio),
por Veera Vanhanen

Panchón, kuten paikalliset itse sanovat, on Allerista peräisin oleva makea ruokalaji. Ja asia onkin todennäköisesti näin, koska tarjoillessaan tätä ruokaa läheisten kylien ja kaupunkien pöydissä kokeilla on tapana varoittaa vieraitaan sanomalla: "En tiedä, millaista se on. Eräs allerilainen nainen antoi reseptin minulle".

Annamme tässä kaksi eri versiota reseptistä. Toinen on otettu kirjoista ajalta ennen kaasukeittimiä mikroaaltouuneista puhumattakaan. Toinen on peräisin kauan sitten Alleriin asettuneilta kokeilta, jotka ovat pystyneet sopeutumaan uusiin ruuanlaittotekniikoihin ja "välineisiin, ehkäpä kuitenkaan ollenkaan unohtamatta niitä vanhoja ja yksinkertaisia, mutta niin kotoisia, jotka roikkuivat aikoinaan tyypillisen asturialaiskeittiön tulisijan yllä.

Oli miten oli, emme koskaan pysty varmistamaan etteikö ensimmäinen, liesitulen loimussa paahdettu ja savustettu panchón olisi ollut herkullisempi kuin nykyinen, stressaantuneiden kokkien kiireessä mikroaaltouunissa valmistama.

Asturialainen tutkija Lorenzo Rodríguez Castellano selvittää muutamalla rivillä panchónin hitaan ja rauhallisen valmistamisprosessin: "Kyseessä on eräänlainen spelttivehnäjauhosta tehty liedellä paistettu leipä. Leipä kääritään kastanjapuun lehtiin ja peitetään kuumilla hiilillä. Lehdet ovat välttämättömiä, jotta leipään ei pääse tuhkaa.

Seitsemän, kahdeksan tunnin jälkeen, kirjoittaja jatkaa, ja kiitos alapuolella olevien kuumien liesikivien sekä leipää peittävien hehkuvien hiilten, panchón on jo kypsä. Kun se alkaa jäähtyä, kuori poistetaan ja leipä jauhetaan muruiksi, jotka sitten sekoitetaan voin ja sokerin kanssa. Kun massa on hyvin sekoitettu, se jätetään jäähtymään jotta se kiinteytyy ja kovenee. Sitten se leikataan paloiksi ennen tarjoamista. Tämä on tyypillinen juhlapäivien jälkiruoka". (Felechosa)

Toinen resepti, peräisin Allerin naisilta, joiden vielä tänä päivänäkin täytyy paahtaa panchón huolella, jotta kylän juhlapäivän jälkiruoka olisi kokille kunniaksi, on varmasti erilainen kuin se, jonka mukaan panchón paistetaan liedellä. Juanínin äiti kertoi meille hänen reseptinsä muutama vuosi sitten:

"Laita ensin vesi kiehumaan. Kun se on alkamaisillaan kiehua, lisää spelttijauho ja hiukan hiivaa sekä jonkin verran vaaleampaa vehnäjauhoa, jotta panchónista ei tulisi liian tumma ja tiivis.

Taikinan alustamiseksi sitä täytyy käännellä sisäänpäin ja sen täytyy antaa turvota; sitten voi lisätä hyppysellisen suolaa.

Kun taikina on alustettu, kääri leipä kaalinlehtiin litistämättä sitä. Jätä se kohoamaan vähäksi aikaa ja laita sitten pataan edelleen kaalinlehtiin käärittynä. Laita sitten pata esilämmitettyyn uuniin. Käännä silloin tällöin pata ympäri, jotta leipä paistuu tasaisesti joka puolelta- Anna paistua kunnes kuori alkaa palaa tummaksi.

Poista sitten kuori ja jauha leipä muruiksi kun se on vielä kuuma. Lisää sitten sokeri (n. 1kg kolmea jauhokiloa kohti) ja voi (n. 500 g, josta puolet sulatettuna ja puolet sellaisenaan). Tarvittaessa voit lisätä myös vähän vettä.

Lopuksi lämmitä hiukan liedellä.

Nyt panchón on valmista syötäväksi, mitä kuumempana sitä parempi".

Kaiken kaikkiaan, Allerin panchón ei ole ainoastaan tapa hyödyntää leipää. Se on myös täysin oma makea ruokalajinsa, joka muiden alueelle tyyppillisten ruokalajien tavoin valmistetaan ainoista vanhojen asturialaisten maalaisten ulottuvilla olleista jauhoista.

Itse asiassa panchón oli, ja on vielä nykyäänkin, vuosittaisen paikallisjuhlan pääaterian herkullinen ja kysytty leipä.

Ver el colegio finlandés de la profesora
Veera Vanhanen

Volver al panchón allerano en otras lenguas

Volver a gastronomía

Volver a Índice alfabético de contenidos